Hjemmesiden bruger cookies. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere om cookiesOK
Æstetisk hospitalsindretning skaber større velvære hos patienter

Æstetisk hospitalsindretning skaber større velvære hos patienter

24. april 2019

Sjællands Universitetshospital har i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet og Aarhus Universitet gennemført et projekt om, hvordan de fysiske rammer på Neurologisk Afdeling på Sjælland Universitetshospital understøtter patienternes velvære ved at fokusere på en æstetisk, patientvenlig indretning.

Postdoc på neurologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital Malene Beck forklarer, at Projekt Hospitality handler om at skabe øget tryghed og positive oplevelser hos patienterne gennem en genkendelig og hjemlig indretning. Projektet trækker på viden fra allerede eksisterende forskning omhandlende patienters behov for ro under indlæggelse.

- Projekt Hospitality, som jo faktisk er græsk og betyder gæstfrihed, går ud på, at vi gerne vil prøve at arbejde lidt mere med hjemliggørelse og tryghed i vores omgivelser på neurologisk afdeling. Vi vil gerne prøve at se, om vi kunne få patienterne til at føle sig mere hjemme, når de var her, og om man kunne få oplevelsen af en mere positiv stemning, som man vil kunne mærke, når man var indlagt her, uddyber hun.

Plads og overskud til nysgerrighed
Projektet er koncentreret om de fire zoner: modtagelse, spiseområde, patientstue og mellemgang. Gennem samarbejde og dialog med et designteam har afdelingen strategisk udarbejdede nye rum med fokus på rummenes funktioner, former og farver ved blandt andet at skabe rum i rummene. På den måde er der skabt fire nye zoner, som de kalder: velkomstområde, spisested – appetit til sind og mave, pauserum og havestuen. Rummene er skabt med fokus på hjemlighed, tryghed og genkendelighed, således der skabes et behageligt og æstetisk miljø til patienterne. Malene Beck forklarer, at projektet har forbedret patienternes velvære samt skabt et miljø, hvor der er plads til nysgerrighed under indlæggelserne.

- Det har været sjovt at se, hvordan det at gøre rum også er en sanselig oplevelse. Der har været mange patienter, der har været henne og røre ved planterne. De har også rørt ved lærredet, for at se, hvordan lærredet på billederne var - kigget på lampen, tændt og slukket lyset. På den måde har det åbnet op for, at man bliver nysgerrig på sådan et miljø her. Og der er et formål med at gå ud på gangen. Og så tyder materialet også på, at man bliver åben for dialog med andre, man ikke kendte før. Lige pludselig står man og taler med en anden medpatient om Roskilde Fjord, der er på billedet, begrunder hun.

Se hele videoen, hvor Malene Beck forklarer om projektet samt dets resultater her

Kilde: Alcyon – Innovativ hospitalsindretning.